Roligt, unikt och mycket lärorikt!

Anna Larsson, praktikant på Tekniksprånget

Som 15-åring är jag i november 2010 för första gången i Kiruna. Jag är där för att besöka Rymdgymnasiet, skolan jag planerar att börja på efter nionde årskursen. Mamma som är med mig har hyrt bil, och en eftermiddag kör vi hela vägen ut till raketbasen Esrange. Vi stannar utanför grindarna, snön knarrar under skorna och jag ser längtansfullt in mot det som går att skymta inne på området. ”Dit in ska jag en dag”, tänker jag. ”Där skulle jag vilja jobba”. Fyra år senare var det dags att ta studenten från Rymdgymnasiet, och hoppandes av glädje lägger jag på telefonen efter ett samtal från SSC. ”Jag fick Tekniksprångsplatsen på Esrange!”, berättar jag jublande för familjen som samlats i Kiruna. ”Jag börjar i september!”

Jag heter Anna Larsson, är ursprungligen från Huskvarna, och gjorde praktik på Esrange under september till december, 2014. Jag har ett stort intresse för rymden och rymdteknik, och mitt mål är att bli astronaut.

Att jobba på SSC skulle kunna beskrivas genom att berätta hur en vanlig dag ser ut, men vad jag har fått uppleva så finns det inga vanliga dagar! Eftersom jag, liksom de flesta anställda på Esrange, bodde i Kiruna så tog jag personalbussen ut på morgonen, men efter det följde en mängd olika sorters uppgifter. Som en röd tråd följer i alla fall det praktiska i arbetet.

Efter att ha gått en treårig tungt teoretisk naturvetenskaplig linje uppskattade jag enormt att få arbeta praktiskt. Jag har till exempel fått skruva upp verktygstavlor, göra batterier till BEXUS-ballongerna, interkalibrera radioaktiva ljuskällor, dra nätverkskablar och jobba med att skapa en ny kontaktstandard för instrumenten som rör ballongverksamheten. Jag har även fått flyga helikopter i nedslagsområdet och laga radioapparater i Esranges skyddsrum. Att sätta ihop radioantenner långt ute i vildmarken, medan det blåser kraftigt, är troligtvis en arbetsuppgift som inte förekommer på särskilt många andra praktikplatser! Under en kampanj, raketskottet Cryofenix, kom jag även att ingå i det operativa, nämligen att vara på Timing och räkna ner raketen.

Praktiken här var alltså både rolig, unik och mycket lärorik eftersom jag fick arbeta med saker jag tidigare inte har gjort. För mig så var tiden här en dream come true som jag verkligen ville ta till vara på bästa sätt.

Anna Larsson 
Roligt, unikt och mycket lärorikt!

Anna Larsson

Ålder:
19 år

Utbildning:
Natur inriktning rymdvetenskap på
Rymdgymnasiet

Bor: i Kiruna sedan
2011, men kommer från Huskvarna

Anna Larsson tekniksprånget 1