Ett jättekliv i erfarenhet

Gabriel Rydén, praktikant på Tekniksprånget

Rymden, den mest fascinerande platsen i världen, som är lika vacker som den är farlig. Sedan barnsben har jag alltid drömt om kosmos och att skjuta upp "smällare" mot rymden! Det var därför ett stort JA när jag fick förfrågan om praktik på Esrange.

Det jag inte riktigt insåg då var att jag skulle göra den största flytten man i stort sett kan göra i Sverige, från Ängelholm i Skåne till Kiruna. Ett äventyr som man bara inte kunde tacka nej till. När jag anlände vid perrongen i Kiruna trollbands jag av den vackra naturen som utspelar sig här, men mer kunde jag inte njuta eftersom nästa dag började praktiken på Esrange.

"Man får framför allt träffa trevliga människor som ger motivation och kunskap, samt vistas i en väldig internationell miljö med varierande uppgifter och platser."

Jag fick ett väldigt varmt välkomnande på SSC:s Satellite Management Services, divisionen för satellittjänster. När Skåneskämten hade lagt sig så började arbetet på riktigt. Jag spenderade den största delen av min tid på det så kallade Radarberget, satellitstationen på Esrange. Arbetet var väldigt internationellt med många intressanta människor. Praktiken gick mestadels ut på att hantera problem och var det någonting som jag lärde mig på den naturvetenskapliga utbildningen så var det just problemlösning. Detta kunde involvera att man fick hjälpa till vid byten av växellåda i antenner till att felsöka utrustning och datorer. Jag fick också en inblick i vad som ingår i planering av nya antenn-platser såsom infrastruktur samt RF-mätningar av brusgolv och om eventuella störningar. Det var en väldigt varierande praktik då jag aldrig ställdes inför samma problem två gånger.

Den internationella miljön som Esrange ger är unik i sig, då det är företag och forskarlag som håller verksamheten vid liv. Trots allt så har det varit en väldigt intressant period att praktisera på SSC med utvecklingsprojekt och fullbokade scheman. Det som gav mig den största erfarenheten var att försöka omvandla teori till kunskap, vilket du inte riktigt lär dig på en så teoretisk utbildning som natur.

Varför ska man då välja SSC i Kiruna?  Man får framför allt träffa trevliga människor som ger motivation och kunskap, samt vistas i en väldig internationell miljö med varierande uppgifter och platser. 
Ett jättekliv i erfarenhet

Gabriel Rydén

Ålder: 
20 år

Utbildning:
Naturvetenskap

Gabriel med Marko och Anders

Gabriel tillsammans med sina två handledare, Marko Kohberg och Anders Niemi