Rymden kan ge människan så mycket

Liisa, Sustainability Manager

Det är kanske en klyscha, men vi har bara en värld. Det finns ingen reservplanet. För mig är det helt självklart att man skall driva affärer på ett hållbart sätt och använda tekniken för att göra livet bättre för våra medmänniskor. Möt Liisa, hållbarhetschef på SSC.

Vad gör du på SSC?
Jag arbetar som hållbarhetschef och har ett koncernövergripande ansvar för SSC:s hållbarhetsfrågor både på strategisk och operationell nivå. Det innebär att jag jobbar med ledning och styrelse för att se till att SSC:s långsiktiga affärsstrategi är hållbar. Samtidigt så stöttar jag den operationella verksamheten för att säkerställa att de affärsbeslut vi fattar är hållbara på både kort och lång sikt.

Vad mer gör SSC inom hållbarhet?
Vi arbetar brett med hållbarhetsfrågor där affärsetik och mänskliga rättigheter är viktiga fokusområden. Men vi abetar även med rymdspecifika hållbarhetsfrågor som t.ex. problematiken med rymdskrot som hotar att förstöra våra omloppbanor i rymden. 

Vad är det bästa med att jobba som hållbarhetschef på SSC?
Det är ganska få förunnat att få jobba med rymden, skjuta upp raketer och ta ner data från satelliter och arbeta med kanske den mest avancerade tekniken som finns. Rymden kan ge människan så mycket, och det är häftigt att få vara en del av det.

Varför brinner du för hållbarhet?
Jag älskar att arbeta med förändring och just nu står världen inför stora och avgörande förändringar, inte minst när det gäller att skapa en mer hållbar värld och framtid. Det är kanske en klyscha, men vi har bara en värld. Det finns ingen reservplanet. För mig är det helt självklart att man skall driva affärer på ett hållbart sätt och använda tekniken för att göra livet bättre för våra medmänniskor.

Vad är det mest utmanande projektet du har arbetat med under din karriär?
När jag bodde och arbetade i Liberia, Västafrika, med ett innovativt energiprojekt. Det var en helt ny kultur för mig, med helt nya sorters utmaningar på alla nivåer. Men det var också extremt utvecklande och jag lärde mig nog mer på ett år än många gör på tio.

 
Rymden kan ge människan så mycket

LIISA KIVILOOG

Namn: Liisa Kiviloog

Titel:
Hållbarhetschef

Utbildning:
Magisterexamen i kognitionsvetenskap

Tid på SSC
: snart fyra år

Vad kan du inte vara utan på jobbet? Smarta, roliga och motiverade kollegor. Och lunch. Lunch är oerhört viktigt.