Studentprogrammet öppnade upp för en karriär inom rymdbranschen

Marcus, Electrical Systems Engineer

Marcus första kontakt med SSC var när han gjorde sitt kandidatexjobb på studentprogrammet Rexus/Bexus. Idag har han jobbat tre år på SSC som elektronikkonstruktör och systemingenjör. Men hur är det egentligen att jobba på SSC som nyexad och hur började allt? Möt Marcus som berättar om sin roll på SSC och starten på en karriär inom rymdbranschen.

Hur kom det sig att du började jobba på SSC?
Jag gjorde mitt kandidatexjobb på studentprogrammet Rexus/Bexus. Då fick jag kontakt med SSC och fick vara med på en raketuppskjutning från Esrange. Därefter fortsatte jag att läsa projektkurser och gjorde examensarbetet på en stjärnkamera till ett satellitprojekt på KTH. Under exjobbet dök det upp en ledig tjänst på SSC som jag direkt sökte. Dagen innan presentationen av exjobbet ringde SSC och berättade att jag fått jobbet.

Vad gör du på SSC?
På SSC arbetar jag som elektronikkonstruktör och systemingenjör. Jobbet innebär bland annat att jag utvecklar, designar och testar kretskort för att sedan koppla ihop dem med våra övriga system. Vid raketuppskjutningar har jag ansvar för att markutrustning och att all utrustning ombord ska fungera felfritt och leverera bästa möjliga mätningar till våra forskare.

Vilken sorts projekt arbetar du med?
Jag jobbar främst med elektroniksystemen i våra sondraketprojekt. Förenklat är sondraketer en forskningsraket som vi skjuter upp i en kastbana och som befinner sig i tyngdlöshet i några minuter beroende på storlek. När de är uppe i rymden genomförs vissa vetenskapliga experiment inom en rad olika områden som biologi, fysik materialforskning, atmosfärsforskning mm. Dessa mätvärden levererar vi sedan till våra forskare.

Hur ser du på dina utvecklingsmöjligheter inom SSC?
Det finns massor av utvecklingsmöjligheter. Jag har en chef som uppmuntrar mig att prova många olika arbetsuppgifter. Jag har redan arbetat som elektronikkonstruktör, projektledare och tillsammans med marknadsavdelningen har jag gjort videomaterial och tagit bilder under ett flertal raketuppskjutningar. Från Maxus 9 raketen spelade vi till och med in en 360 graders film ombord på raketen. En stor del av det materialet används inom bolaget i PR syfte och är väldigt uppskattat.

Hur skulle du beskriva SSC som arbetsgivare?
SSC är en arbetsgivare som ger sina anställda möjligheter att utvecklas. Eftersom att vi är ett mindre bolag får man vara delaktig i alla projekt från början till slut. Jag har mitt eget ansvarsområde men får ofta göra en insats utanför mitt område. Det gör att jag känner att jag hela tiden utvecklas och får ständigt lära mig nya saker.

Vad skulle vara ett framtida drömprojekt?
Satellituppskjutningar från Esrange. Vi har nyligen skjutit upp Maxus 9, Europas största sondraket. Det var utmanande, så nu vill jag testa att jobba med en ännu högre nivå av komplexitet!

Sist men inte minst - Vad är ditt bästa tips till studenter som vill börja jobbar på SSC?
Sök till studentprogrammen Rexus eller Bexus! Det är en ovärderlig erfarenhet på många olika sätt. Man får vara med om ett projekts hela livscykel och lär sig massor om hur projekt drivs i rymdbranschen. Att vara med om en raketuppskjutning eller ballongsläpp är heller inte helt fel. Det finns nog inget bättre sätt att lära sig vad vi jobbar med.

Läs mer om studentprogrammen Rexus/Bexus här.

 

MARCUS LINDH

Namn: Marcus Lindh

Titel: Electrical Systems Engineer

Utbildning: Elektroteknik på KTH, Master i Systemteknik och Robotik. Master of Science in Systems, Control and Robotics.

Tid på SSC: 3 år.

Hobby: Foto/video-produktion och magi. Är trollkarl.